Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνει νέα δυνατότητα σε αγρότες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 1 MW σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας καθώς και σε περιοχές της επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Η νέα αυτή ευκαιρία προβλέπεται στο άρθρο 33 του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως και την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με αυτή, επιτρέπεται η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος έως και ένα μεγαβάτ (1 MW) σε Ομάδες Παραγωγών, σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας καθώς και σε περιοχές της επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας

. Για την αποδοχή αιτήσεων για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, απαιτείται η άσκηση καλλιεργητικής δραστηριότητας, δηλαδή θα γίνεται διπλή χρήση της γης, με ταυτόχρονη συνύπαρξη καλλιεργειών και εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών. Tα είδη και οι καλλιέργειες των φυτών θα καθοριστούν σε κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε αυτην θα καθαρίζονται οι κατηγορίες των αιτούντων, οι λεπτομέρειες, προϋποθέσεις και διαδικασίες για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών και την άσκηση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Η παραπάνω κοινή υπουργική απόφαση αναμένεται σε διάστημα δύο μηνών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το ύψος των αγροτικών φωτοβολταϊκών αναμένεται να ξεκινούν από τα 2,10 μέτρα και ίσως να φτάσουν μέχρι και τα έξι μέτρα ύψος.Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κάτω από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα μπορούν να καλλιεργηθούν μεταξύ άλλων, αμπέλια, κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.α.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο