Φωτοβολταϊκά σε πλήρη αρμονία με το τοπίο, τροφοδοτούν πολυτελές θέρετρο στις Μαλβίδες. Όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες, τα φωτοβολταϊκά πανέλα εντάσσονται απόλυτα αρμονικά στο περιβάλλον. Ένα ακόμα λαμπρό παράδειγμα των υπέροχων αποτελεσμάτων που παράγονται όταν η τεχνολογία συνδυάζεται με την αρχιτεκτονική έμπνευση.

Από ψηλά, το Kudadoo Maldives Private Resort μοιάζει να επιπλέει σε μια ήρεμη γαλαζοπράσινη θάλασσα.

Το θέρετρο τριών εκταρίων βρίσκεται στο νησί Kudadoo,  στην ατόλη Lhaviyani στις  Μαλδίβες

Το κεντρικό κτήριο του πολυτελούς θέρετρου, που βρίσκεται σε ένα από τα μικροσκοπικά τροπικά νησιά των Μαλδίβων, έχει μια οροφή κατασκευασμένη από φωτοβολταϊκά διατεταγμένη σε σκαλοπάτια.

Η αρχιτεκτονική εταιρεία Yuji Yamazaki Architecture (YYA) της Νέας Υόρκης σχεδίασε το πολυτελές θέρετρο, προσφέροντας μια πολυτελή αλλά και οικολογική απόδραση. Στη μία πλευρά του νησιού ένα τόξο από μπανγκαλόου  πάνω στο νερό, τυλίγεται γύρω από την ακτή. Από την άλλη βρίσκεται το κεντρικό κτίριο του οποίου η φωτοβολταϊκή στέγη παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει ολόκληρο το θέρετρο.

Το YAA ήθελε να γιορτάσει την τεχνολογία – αντί να καλύπτουν τα φωτοβολταϊκα πάνελ, τα έβαλαν μπροστά και στο κέντρο ως χαρακτηριστικό σχεδιασμού που βοηθά τους επισκέπτες να κατανοήσουν πώς τροφοδοτείται το θέρετρο. «Με μια ματιά, οι επισκέπτες μπορούν να εκτιμήσουν το μέγεθος της ηλιακής στέγης και στη συνέχεια να κατανοήσουν τη σχέση με την κλίμακα του θέρετρου που εξυπηρετεί», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, το σχήμα και η γωνία του κτιρίου σχεδιάστηκαν για να συλλάβουν το φως του ήλιου και να παράγουν τη μέγιστη ποσότητα ενέργειας. Εν τω μεταξύ, τα διάκενα ανάμεσα στις σειρές των πάνελ επιτρέπουν στον αέρα και το φυσικό φως να κυκλοφορήσουν , μειώνοντας περαιτέρω το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που πρέπει να σημειωθούν σχετικά με αυτό το έργο:

  • Το  θέρετρο τροφοδοτείται αποκλειστικά από το φωτοβολταϊκό σύστημα που περιλαμβάνει 984 φωτοβολταϊκά πανέλα.
  • Η ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι 320 kWp και μπορεί να παράγει 575 MWh ετησίως, η οποία αρκεί για να λειτουργήσει ολόκληρο το νησί.
  • Το φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει αρκετή ισχύ για να εξυπηρετήσει 50 επισκέπτες και 100 άτομα προσωπικό που κατοικούν στο νησί ανά πάσα στιγμή..
  • Στο νησί, χρησιμοποιούνται βιώσιμα, βιοδιασπώμενα υλικά αντί για πλαστικά και σκεύη για να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος από τα απορρίματα και τα μικροπλαστικά που θα μπορούσαν να βλάψουν τον πλανήτη.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο