Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) ανάθεσε μελέτη στην εταιρεία iWind Renewables, με σκοπό να ερευνηθεί η επίπτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά μεν, αλλά δείχνουν ανάγλυφα ποια πρέπει να είναι η απάντηση στην ενεργειακή κρίση και ποιος είναι ο δρόμος προς την πραγματική και μόνιμη μείωση του κόστους  της ηλεκτρικής ενέργειας που ταλαιπωρεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μέσα στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης,  η φωτοβολταϊκή και η αιολική ενέργεια παραμένει φθηνή και γίνεται σύμμαχος των πολιτών.

Συγκριμένα τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα ανακουφίζουν τους καταναλωτές με :

  1. Ένα σημαντικό μέρος των πόρων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος, οφείλεται στο πλεόνασμα που δημιουργούν οι ΑΠΕ από την διαφορά ανάμεσα στην υψηλή τιμή που έχουν οι μονάδες ορυκτών καυσίμων  σε σχέση με τις κατά πολύ φθηνότερες ΑΠΕ
  2. Οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μειώνουν την τιμή  στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή τη λεγόμενη οριακή τιμή συστήματος με άμεσο αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν λιγότερα για ρεύμα

Το δεύτερο αυτό όφελος τεκμηριώνει η μελέτη της iWind Renewables για το 2021 καθώς

  • Σε περιόδους υψηλής διείσδυσης των φωτοβολταϊκών και των αιολικών στο ηλεκτρικό σύστημα, η τιμή στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται σημαντικά. Λαμβάνοντας σαν παράδειγμα Δεκέμβριο 2021, μέσα στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης, η αύξηση κατά 10% της διείσδυσης της αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας στο σύστημα οδήγησε  σε μείωση της τιμής στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά μέσο όρο 40 €/MWh.
  • κατά 46 €/MWh μείωσαν κατά μέσο όρο την τιμή στην αγορά το 2021. τα φωτοβολταϊκά και τα  αιολικά. Ειδικά για τον Δεκέμβριο 2021 η μείωση ήταν 81 €/MWh. Τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου βρίσκονται σε συμφωνία με τα αντίστοιχα αποτελέσματα της ομάδας του ΑΠΘ που πρόσφατα ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΝ, παρόλο που χρησιμοποιήθηκε διαφορετική μεθοδολογία.

Αν υποτεθεί αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ, η ενέργεια που παρείχαν αυτές, θα είχε καλυφθεί από φυσικό αέριο, Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να επιβαρυνόταν οι καταναλωτές κατά 2,5 δις ευρώ

Δηλαδή, αν δεν υπήρχαν οι Α.Π.Ε., οι προμηθευτές θα έπρεπε να είχαν καταβάλει περισσότερα 2,5 δις ευρώ για την αγορά ενέργειας, πόσο που θα μετακυλούσαν στους καταναλωτές.

To συμπέρασμα είναι προφανές:

Χρειαζόμαστε περισσότερα  φωτοβολταϊκά  πάρκα, περισσότερα αιολικά,  χρειαζόμαστε αποθήκευση, χρειαζόμαστε έξυπνα δίκτυα  άλλα και εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό ωφελεί τον καταναλωτή, ωφελεί την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και τελικά ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.

μείωση κοστους ενέργειας λόγω Α.Π.Ε
Στο ανωτέρω διάγραμμα φαίνεται η μείωση, χάρη στις Α.Π.Ε., της τιμής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μήνα του 2021 (μπλε μπάρες) και για όλο το 2021 (κόκκινη γραμμή). Τα αιολικά και φωτοβολταϊκά μείωσαν κατά μέσο όρο την τιμή στην αγορά το 2021 κατά 46 €/MWh (κόκκινη γραμμή).

Μπορείτε να δείτε τη μελέτη ΕΔΩ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο