Εδώ και αρκετό καιρό, ιδιώτες και επαγγελματίες, προσπαθούν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος τους, αλλάζοντας πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Η μετάβαση αυτή, προσέφερε μία πρόσκαιρη μείωση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.  Ήρθε όμως η  ενεργειακή κρίση των τελευταίων μηνών να καταδείξει ότι πρόκειται μάλλον, για  τον λάθος τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Όταν η ΔΕΗ στα τιμολόγια χαμηλής τάσης της χρέωνε περίπου από 0,10 € έως 0,12 € την κάθε kWh (ανάλογα το τιμολόγιο), σε σύγκριση με τις τιμές των  0,085 € των παρόχων, τότε η μετάβαση σε ένα ιδιωτικό πάροχο φαινόταν ελκυστική, καθώς η έκπτωση φάνταζε να είναι 25% ή και 30%. Βέβαια αυτή ήταν η μισή αλήθεια, καθώς στο κόστος του ρεύματος πρέπει να προστεθούν και οι λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, οι χρεώσεις δηλαδή που αφορούν σε τέλη χρήσης δικτύου και μία σειρά από άλλου τύπου χρεώσεις , οι οποίες είναι ίδιες για όλους και ξεπερνούν τα 0,05 € ή και 0,06 €. Δηλαδή η επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό ξεκινούσε από τα 0,17 € ανά KWh  (με ΦΠΑ), ενώ για επαγγελματίες κι επιχειρήσεις τα  0,18 € και 0,19 € (χωρίς ΦΠΑ). Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η τιμή των 0,085 € η kWh που προσέφεραν οι πάροχοι οδηγούσε σε μείωση 16% για τα νοικοκυριά ή 23% για ένα επαγγελματία, ποσό που φυσικά δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητο.

Ήρθε όμως η ενεργειακή κρίση των τελευταίων μηνών να αποκαλύψει την εύθραυστη ισορροπία πάνω στην οποία ακροβατούσαν τα οφέλη αυτά. Από τη μία, η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών δεν είχε μπει στο κόπο να διαβάσει τα ψιλά γράμματα των όρων των συμβολαίων  κι από την άλλη οι εταιρείες δεν ενημέρωναν για αυτά τους πελάτες τους. Έτσι η περίφημη «ρήτρα αναπροσαρμογής» εισέβαλε με δραματικό τρόπο στην καθημερινότητα μας. Τι είναι η «ρήτρα αναπροσαρμογής»; Ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιδιώτες πάροχοι διασφαλίζουν ότι δεν θα πωλούν το ρεύμα φθηνότερα από ότι το αγοράζουν. Συγκεκριμένα όλοι οι ιδιώτες πάροχοι, αλλά και η ΔΕΗ, ανέφεραν στους όρους των συμβολαίων τους,, ότι η τιμή που πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια θα είναι αυτή που αναφέρουν στους καταναλωτές,, για όσο διάστημα η τιμή της χοντρικής  της ενέργειας παραμένει μέχρι τα 0,05 € η kWh. Οποιαδήποτε αύξηση από εκεί και πάνω θα την πληρώσουν οι καταναλωτές, ως ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ως γνωστόν οι ιδιώτες πάροχοι αγοράζουν κάθε μέρα ηλεκτρική ενέργεια από την χοντρική αγορά και την οποία πωλούν στους καταναλωτές. Τα τελευταία χρόνια που η τιμή χοντρικής  του ρεύματος παρέμενε κάτω από τα 0,05 € η kWh κι έτσι όλα λειτουργούσαν ομαλά. Όμως από την αρχή της χρονιάς, λόγω των γνωστών αυξήσεων στην τιμή του φυσικού αερίου,  οι τιμές χοντρικής  του ρεύματος πήραν την ανιούσα. Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζεται η μέση μηνιαία τιμή χοντρικής της ενέργειας για το 2021: Οι αυξήσεις είναι εφιαλτικές, που φτάνουν στο 40%  τον Δεκέμβριο:

Μήνας MCP ΑΓΟΡΑ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΓΟΡΑ

Ιαν-21  0,055 €

Φεβ-21  0,051 €

Μαρ-21  0,057 €

Απρ-21  0,064 €

Μαϊ-21  0,063 €

Ιουν-21  0,086 €

Ιουλ-21  0,103 €

Αυγ-21  0,127 €

Σεπ-21  0,136 €

Οκτ-21  0,204 €

Νοε-21  0,236 €

Δεκ-21  0,245 €

Μέση Έτους  0,119 €

Όπως είναι φανερό, όταν ένας ιδιώτης πάροχος αγόραζε τον Δεκέμβριο το ρεύμα με 0,245 € την kWh, δεν μπορούσε να το πουλάει στα 0,085 € την kWh.  Την διαφορά των 0,16 € την κάθε kWh την πληρώνει ο καταναλωτής.

Όπως είναι αυτονόητο, ότι και να λένε οι διαφημίσεις των παρόχων του τελευταίου διαστήματος , σε καμιά περίπτωση μια εταιρεία δεν μπορεί να αγοράζει στα 0,245 € την kWh και να την πωλεί στα 0,085 €. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυκλοφορούν την περίοδο αυτή διαφημίσεις που αναφέρουν για παράδειγμα, μηδενική ρήτρα και χρέωση μόνο 0,03 € η kWh. Δεν λένε όμως στους καταναλωτές ότι η χρέωση των 0,03 € είναι πάνω στην χοντρική τιμή του ρεύματος, δηλαδή η χρέωση για τον Δεκέμβριο θα ήταν 0,245 + 0,03 = 0.275  η κάθε € kWh. Άλλες εταιρείες πάλι προσφέρουν συμβόλαια χωρίς ρήτρα για κάποιο μικρό διάστημα (π.χ. 6 μήνες), μεταθέτοντας απλά το πρόβλημα στο μέλλον, καθώς δεσμεύουν του καταναλωτές και για την περίοδο μετά την προσφορά , όπου θα εφαρμόζεται κανονικά η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η απάντηση είναι το Net-Metering

Ποια μπορεί να είναι λοιπόν η λύση σε αυτό το γόρδιο δεσμό, ειδικά από τη στιγμή που δεν φαίνεται αποκλιμάκωση των τιμών στο εγγύς μέλλον;

Μα το αυτονόητο : Να παράξουμε την δική μας ενέργεια!

Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα κι απροβλημάτιστα μέσω της εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος κάτω από το καθεστώς του Net-Metering . Με τον τρόπο αυτό  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλιακή ενέργεια που απολαμβάνουμε όλο το χρόνο για να παράξετε την δική σας ηλεκτρική ενέργεια και να ελαχιστοποιήσετε το λογαριασμό ρεύματος! Γίνεστε δηλαδή αυτοπαραγωγός, με την έννοια του ότι θα παράγετε την ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώνετε.

Ο συμψηφισμός  αυτός μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας (γνωστός με τον όρο Net-Metering) επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει εξολοκλήρου  τις καταναλώσεις  του σε ηλεκτρική ενέργεια ή μέρος αυτών, ενώ παράλληλα του δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιεί το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας.

Ο όρος “net” προκύπτει από το γεγονός ότι η χρέωση/πίστωση του καταναλωτή αφορά στη διαφορά μεταξύ καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας σε ένα κύκλο καταμέτρησης – τιμολόγησης της καταναλισκόμενης ενέργειας. Αν υπάρχει περίσσεια ενέργειας, αυτή δεν χάνεται για τον καταναλωτή αλλά πιστώνεται λογιστικά για τρία έτη οπότε και γίνεται η τελική εκκαθάριση.

Τα βασικά σημεία του Net Metering είναι τα εξής:

1. Όλη η παραγόμενη ενέργεια του φωτοβολταϊκού συστήματος θα διοχετεύεται στην ζήτηση του χρήστη.

2. Όταν δεν επαρκεί η ενέργεια του φωτοβολταϊκού για την κάλυψη της ζήτησης, τότε θα λαμβάνεται το υπόλοιπο της ενέργειας από το δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο

3. Η επάρκεια της ενέργειας του φωτοβολταϊκού δεν θα χάνεται, αλλά θα διοχετεύεται στο δίκτυο

4. Η ενέργεια που απορροφήθηκε από το δίκτυο θα συμψηφίζεται με την ενέργεια που διοχετεύτηκε σε αυτό και θα χρεώνεστε μόνο με τη διαφορά.

5. Η περίσσεια ενέργειας σε ένα κύκλο συμψηφισμού, δεν χάνεται, αλλά μεταφέρεται στον επόμενο, με τριετή ισχύ.

Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να:

  • μειώσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για 25 χρόνια!
  • προστατευθούμε από οποιεσδήποτε αυξήσεις της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας
  • εκμεταλλευτούμε αυτή την αστείρευτη πηγή ενέργειας αντικαθιστώντας άλλες πηγές τις οποίες χρησιμοποιούμε μέχρι τώρα στη καθημερινότητα μας. Π.χ. πετρέλαιο, καυσόξυλα, υγραέριο, γιατί όχι και τη βενζίνη του αυτοκινήτου.
  • αυτονομηθούμε ενεργειακά.

Πέραν των οικονομικών ωφελημάτων, η τοποθέτηση ενός Φ/Β συστήματος συμβάλει στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κι αποτελεί ένα ιδιαίτερο εργαλείο προβολής της επιχείρησης σας .

Δείτε αναλυτικά στοιχεια για την εξοικονόμηση στο άρθρο Τι εξοικονομούμε με ένα φωτοβολταϊκό net metering

Ας εξετάσουμε στην συνέχεια την οικονομική επίπτωση από την εγκατάσταση ενός Φ/Β συστήματος σε μία επιχείρηση, ώστε να δούμε ξεκάθαρα το οικονομικό όφελος που προκύπτει.

Επιχείρηση : Υλοποίηση φωτοβολταϊκού συστήματος Net Metering 84 kWp

Εξετάζονται οι επιπτώσεις της εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος αυτοπαραγωγής (Net Metering) σε Επιχείρηση, με ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 121,540 kWh.

Το φωτοβολταϊκό σύστημα θα εγκατασταθεί επί της βιομηχανικής στέγης της επιχείρησης, η οποία έχει κλίση 7 μοιρών και προσανατολισμό με 9 μοίρες απόκλιση από το νότο προς ανατολή. Για την κάλυψη της κατανάλωσης των 121.540 kWh και λαμβάνοντας υπόψη την σχετική χωροθέτηση, απαιτείται ένα Φ/Β σύστημα ισχύος 84  kWp.

Συνολικά θα τοποθετηθούν στη στέγη 210 Φ/Β πλαίσια ισχύος 400 W έκαστο και η επιφάνεια που θα καταλάβουν επί της στέγης είναι περίπου 420 τ.μ.

Ο συντελεστής ιδιοκατανάλωσης είναι 50%, δηλαδή το 50% της παραγωγής του Φ/Β οδηγείται απευθείας στην κατανάλωση για τις ανάγκες της επιχείρησης και το 50% διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Το εκτιμώμενο κόστος του Φ/Β συστήματος είναι 51.000 € προ ΦΠΑ, που περιλαμβάνει τα πάντα (υλικά, εγκατάσταση, αδειοδότηση) πλην του κόστους σύνδεσης του ΔΕΔΔΗΕ (περίπου 390 € + ΦΠΑ)

Βασικές Παραδοχές

Ετήσια Κατανάλωση: 121,500 kWh

Τιμολόγιο ΔΕΗ: Γ22

Πληθωρισμός:2.00%

Ισχύς Φωτοβολταϊκού:84 kWp

Ετήσια πτώση απόδοσης Φ/Β:0.50%

Ετήσιο Λειτουργικό Κόστος:1.00%

Αποτελέσματα

Η κάλυψη της κατανάλωσης έχει ως εξής:

Net Metring καλυψη κατανάλωσης
Κάλυψη κατανάλωσης από το φωτοβολταϊκό

Η μηνιαία παραγωγή του Φ/Β συστήματος σε σχέση με τις μηνιαίες καταναλώσεις έχει ως εξής:

Net Metring παραγωγη φωτοβολταϊκο
Μηνιαία παραγωγή φωτοβολταϊκού συστήματος και μηνιαία κατανάλωση

Το οικονομικό αποτέλεσμα από την μείωση του λογαριασμού ρεύματος, με τιμές ηλεκτρικής ενέργειας προ και μετά των αυξήσεων έχει ως εξής:

Αποτελέσματα50% ιδιοκατανάλωση προ αυξήσεων50% ιδιοκατανάλωση με αυξήσεις
Ετήσιος Λογαριασμός προ Φ/Β21.696 €40.222 €
Ετήσιος Λογαριασμός με Φ/Β6.573 €6.574 €
Όφελος 1ου έτους από Φ/Β15.123 €33.647 €
Όφελος 25 ετών  από Φ/Β445.219 €1.001.398 €

Ο υπολογισμός έχει γίνει με βάση την ρήτρα αναπροσαρμογής Νοεμβρίου 2022 αφαιρουμένων των σχετικών κρατικών εκπτώσεων και των εκπτώσεων συνέπειας.Οι οικονομικοί δείκτες της επένδυσης για τις δύο περιπτώσεις προ και μετά αυξήσεων έχουν:

Οικονομικός ΔείκτηςΠρο αυξήσεωνΜετά τις αυξήσεις
Εσωτερικός Βαθμός Απόδοσης  (IRR)29,0 %64,8 %
Αποπληρωμή3.5 έτη1.5 έτος
Καθαρή Παρούσα Αξία277.800 €705.600 €
Σύνολο οφέλους 25-ετίας (αποπληρώνοντας σύστημα και με λειτουργικά κόστη)376.600 €932,800 €

Είναι ξεκάθαρο ότι η τοποθέτηση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος αυτοπαραγωγής είναι μια εξαιρετικά συμφέρουσα επένδυση, ακόμα και πριν τις αυξήσεις του ρεύματος. Μετά τις αυξήσεις έχει γίνει απλά «σκανδαλωδώς» συμφέρουσα!

Η εξέλιξη της στάθμης κεφαλαίου για τα 25 έτη της επένδυσης έχει ως εξής:

Net Metring φωτοβολταϊκο στάθμη κεφαλαίου
Εξέλιξη στάθμης κεφαλαίου φωτοβολταϊκού συστήματος
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο